Pascha nie tylko na Wielkanoc

jemsession,pascha,rodzynki,ser,migdały,orzechy,maslo

Pomysł by zrobić paschę pojawił się już dobre kilka lat temu podczas wycieczki do Kazimierza, gdzie jadłam najlepszą w życiu paschę w restauracji „U fryzjera”. Czas mijał, ale dla mnie wciąż pascha stanowiła swoisty Everest możliwości kulinarny, aż do czasu gdy trafiłam na ten przepis. Nie tylko jest dość prosty, ale także nie zabiera tyle czasu.

Pascha nie tylko na Wielkanoc
Wydruk przepisu
Pascha nie tylko na Wielkanoc
Wydruk przepisu
Sposób przygotowania
  1. Rodzynki zalewam wrzątkiem i odcedzam po około 5 minutach.
  2. Ser mielę trzykrotnie - naprawdę warto, bo masa ma później zupełnie inna, gładszą konsystencję.
  3. W mikserze ucieram miękkie masło z cukrem i powoli dodaję po kolejno żółtka i ser. Następnie dodaję zmielone migdały, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki.
  4. Na garnku kładę sitko, które wyścielam wilgotną gazą(tak by końce gazy były poza sitem) i na nią nakładam przygotowaną masę. Brzegi gazy zawijam i przykrywam masę serową. Sito dociskam talerzykiem odpowiedniej wielkości.
  5. Wkładam na całą noc do lodówki.Rozwijam gazę i przekładam paschę na półmisek. Dekoruję orzechami i skórką pomarańczową.
  6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *