Orzechowe rogaliki
Sposób przygotowania
  1. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. W misce drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru i dodaję śmietanę – mieszam aż do połączenia się składników i odkładam na 10 minut.
  2. Przesiewam mąkę i dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło. Dodaję żółtka utarte z masłem i drożdże ze śmietaną i zagniatam ciasto.
  3. Posiekane orzechy mieszam z cukrem, miodem, bułką tartą, skórką z cytryny i rumem, następnie dodaję około pół szklanki wody – masa ma być gęsta i zwarta by łatwo można ją było nakładać.
  4. Odkładam ciasto na około 20 minut. Następnie dzielę na 4 równe części, każdą rozwałkowuję na dość cienkie ciasto i wykrawam trójkąty (z każdego kawałka wychodzi około 8 trójkątów). U podstawy trójkąta nakładam masę i zawijam. Odkładam na 15 minut by rogaliki trochę wyrosły i przed włożeniem do piekarnika smaruję żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka.
  5. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Smacznego!