Muffiny z jabłkiem i cynamonem
Składniki
Ciasto
Nadzienie
Dodatkowo
Sposób przygotowania
  1. Wpierw robię rozczyn z drożdzy – w misce rozkruszam drożdze, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i lekko podgrzane mleko i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać
  2. Rozpuszczam na patelni masło i studzę.
  3. Do misy miksera wrzucam mąkę, jajko, cukier, sól oraz rozczyn i wyrabiam ciasto. Dodaję rozpuszczone masło i dalej wyrabiam ciasto aż będzie jednolite i łatwo będzie odchodzić od ręki.
  4. Przykrywam miskę czystą ściereczkę i zostawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. W międzyczasie przygotowuję nadzienie – jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, odciskam przez sito sok. Roztapiam masło, dodaję do niego cynamon i cukier.
  6. Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze przez chwilę i rozwałkowuję na kształt prostokąta. Całą powierzchnię smaruję masłem z cukrem i cynamonem i nakładam na to cienką warstwę jabłek.
  7. Zawijam ciasto w rulon i kroję na 3 centymetrowe kawałki. Formę na muffiny smaruję masłem i oprószam mąką. Wkładam muffiny do formy i przykrywam ściereczką i zostawiam na 20 minut by jeszcze wyrosły.
  8. Jajko roztrzepuję razem z mlekiem i pędzelkiem smaruję wierzch każdej z muffinek.
  9. Wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez 20 minut (aż muffinki się zrumienią).
  10. Smacznego!