Malinowe knedle

knedle,maliny,jemsession,cynamon

Knedle co  prawda ze śliwkami to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. Moja babcia robiła najlepsze knedle – cienkie ciasto, rozpływający się owoc i do tego tłuszczyk wymieszany z cukrem i cynamonem .. mniam ,,. Ja dopiero zapoznaję się z knedlami i mimo że to dość łatwe danie do poziomu babci jeszcze trochę mi brakuje

 

Malinowe knedle
Wydruk przepisu
Malinowe knedle
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki obieram i kroję na mniejsze kawałki. Następnie gotuję, odcedzam i przeciskam przez praskę. Dodaję jajką, szczyptę soli.
  2. Zagniatam składniki na jednolitę ciasto i formuję w kształt wałka.
  3. Odcinam około 2 cm kawałki, w dłoni formuję placuszek na który nakładam malinę.
  4. Zlepiam brzegi jak przy pierogach i formuję kulę. Gotowe kule wrzucam do wrzącej wody na około 5 minut.
  5. Gotowe knedle polewam rozpuszczonym na patelni masłem, posypuję cukrem i cynamonem.
  6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *