Ciastka korzenne robię zawsze wtedy kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a lodówka świeci pustkami, a za oknem plucha lub mróz i nie mam ochoty wychodzić po zakupy. Odrzucam kolejne przepisy bo tego czy innego składnika mi brakuje. A składniki potrzebne na ciastka korzenne praktycznie zawsze są w domu 🙂
Składniki
- 300 gr mąki pszennej
- 100 gr cukru trzcinowego
- 150 gr masła
- 2 całe jajka
- 3 łyżki miodu
- 6 łyżeczek imbiru w proszku
- 3 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Przesiewam mąkę, dodaję cukier, imbir, cynamon,sól i sodę.
- W misce miksuję razem jajka z masłem i dodaję miód.
- Następnie powoli dodaję mąkę z pozostałymi składnikami i zagniatam aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
- Ciasto rozwałkowuję na dość cienki placek i wyciskam ciastka foremką. Układam na wyłożonej papierem blachą i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na blasze mieści się około 15 ciastek, a z tej ilości ciasta ciastek wychodzi około 60-70.
- Ciastka piekę około 8 minut - zerkajcie na nie od czasu do czasu czy już się zarumieniły - mnie kilka razy darzyło, że ciastka się przypaliły
- Smacznego!