Korzenne ciastka z miodem

 

ciastka,imbir,cynamon,miódCiastka korzenne robię zawsze wtedy kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a lodówka świeci pustkami, a za oknem plucha lub mróz i nie mam ochoty wychodzić po zakupy. Odrzucam kolejne przepisy bo tego czy innego składnika mi brakuje. A składniki potrzebne na ciastka korzenne praktycznie zawsze są w domu 🙂

 

Korzenne ciastka z miodem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Korzenne ciastka z miodem
Wydruk przepisu
Czas przygotowania
30 minut
Czas przygotowania
30 minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Przesiewam mąkę, dodaję cukier, imbir, cynamon,sól i sodę.
  2. W misce miksuję razem jajka z masłem i dodaję miód.
  3. Następnie powoli dodaję mąkę z pozostałymi składnikami i zagniatam aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
  4. Ciasto rozwałkowuję na dość cienki placek i wyciskam ciastka foremką. Układam na wyłożonej papierem blachą i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na blasze mieści się około 15 ciastek, a z tej ilości ciasta ciastek wychodzi około 60-70.
  5. Ciastka piekę około 8 minut - zerkajcie na nie od czasu do czasu czy już się zarumieniły - mnie kilka razy darzyło, że ciastka się przypaliły
  6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *