Kapuśniak z prażuchami
Czas przygotowania
90minut
Czas przygotowania
90minut
Składniki
Kapuśniak
Prażuchy
Sposób przygotowania
Kapuśniak
  1. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna wpierw ją myję, a następnie kroję. Wszystkie składniki (poza majerankiem) wkładam do garnka i zalewam wodą tak by wszystkie składniki zostały przykryte.
  2. Gotuję około godziny na małym ogniu. Następnie dodaję na ostatnie 5-10 minut majeranek (jeśli dodamy go wcześniej zupa będzie miała gorzkawy smak).
Prażuchy
  1. Kartofle obieram i wkładam do garnka z wodą, dodaję sól i gotuję.
  2. Pod koniec gotowania, odlewam połowę wody i kartofle zasypuję mąką i przykrywam pokrywką aby mąka się zaparzyła.
  3. Odlewam resztę wody, a kartofle ubijam aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Cebulę i kiełbasę kroję na małe kawałki i smażę na patelni. Następnie wykładam je na ciepłe prażuchy.
  5. Smacznego!