Francuska choinka

 

IMG_20171224_123955_052

Jeśli nie chciało się Wam w tym roku robić sernika, albo okazuje się, że w święta będziecie mieli niespodziewanych gości choinka z ciasta francuskiego ratuje sytuację. Przepis, a właściwie filmik jak zrobić choinkę znalazłam na Taste Made i popatrzyłam trochę sceptycznie myśląc – jasne wygląda na proste ale na pewno wyjdzie szkaradnie. Okazuje się, że choinka jest tak wdzięcznym ciastem, że nawet gdy jak ja macie 2 lewe ręce choinka będzie prezentować się naprawdę nieźle 🙂

Francuska choinka
Wydruk przepisu
Francuska choinka
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rozwijam na stolnicy ciasto francuskie i wykrawam wzór choinki. Nakładam dżem, ale może też być słony karmel, nutella, miód czy na co macie ochotę
  2. Na to nakładam wyciętą z drugiem płatu ciasta taką samą choinkę. Przykrywam i dociskam po bokach, następnie z obu stron dokrawam gałązki choinki i następnie każdą mniej lub bardziej ściśle.
  3. Z pozostałego ciasta wycięłam gwiazdkę, którą nalepiam na czubku choinki
  4. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15-18 minut- gdy ciasto będzie przyrumienione wyciągam. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem i cynamonem.
  5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *