Dyniowe ciasto nie tylko na Halloween
Czas przygotowania
2godziny
Czas przygotowania
2godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wpierw przygotowuję mus z dynii. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. W tym czasie kroję dynię na mniejsze kawałki i usuwam pestki. Kładę na blaszce skórką do dołu i piekę około godziny. Gdy dynia ostygnie łyżką wygarniam miąższ i miksuję na mus.
  2. Tortownicę smaruje masłem i wykładam papierem do pieczenia. W garnku rozpuszczam masło z cukrem trzcinowym i waniliowym.
  3. Dodaję masę maślano-cukrową do musu dyniowego i wbijam do środka jeszcze żółtka.
  4. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i powoli partiami dodaję do musu dyniowego cały czas delikatnie mieszając.
  5. Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam razem z musem dyniowym. Wylewam do tortownicy i wstawiam na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  6. Smacznego!