Drożdżówki z malinami
Składniki
Składniki na ciasto
Masa
Sposób przygotowania
  1. Drożdże wyjmuję wcześniej z lodówki i kruszę do wysokiego pojemnika. Dodaję połowę ciepłego mleka , 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszam, przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce i czekam około 15 minut aż drożdże zaczną robić czary.
  2. Żółtka ubijam z cukrem na kogel mogel, a mąkę przesiewam do dużej miski.
  3. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż ostygnie.
  4. Do miski z mąką dodaję masło, masę z żółtkami oraz drożdże i zaczynam zarabiać ciasto.
  5. Trwa to około 10 minut – ciasto musi łatwo odchodzić od ręki. Przykrywam miskę ściereczką, odkładam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny by ciasto wyrosło.
  6. Jak ciasto już wyrośnie to chwilę je wyrabiam i ugniatam z niego kulę, a następnie dzielę na około 18 części.
  7. W dłoniach rozpłaszczam oderwany kawałek ciasta na placek i nakładam maliny i sklejam tak by w miejsce łączenia nie dostała się mąka.Formuję w dłoniach wałeczek. To samo robię z resztą ciasta.
  8. Układam drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smaruję żółtkiem wymieszanym z mlekiem by uzyskały ładny kolor.
  9. Piekę przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  10. Smacznego!