Drożdżówki z dżemem wiśniowym
Porcje Czas przygotowania
15drożdzówek 2,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
15drożdzówek 2,5 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wpierw przygotowuję zaczyn. Podgrzewam mleko, do mleka dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszam wszystkie składniki i zostawiam w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły działać.
  2. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż wystygnie. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, 2 żółtka (białka wykorzystam później), zaczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam razem i wyrabiam ciasto.
  3. Ciasto odkładam do miski i zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny żeby wyrosło.
  4. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiam i rozwałkowuję je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy. Placek smaruję dżemem (nie zbyt grubo gdyż podczas pieczenia dżem może wypływać) i zawijam w roladę. Kroję na około 2 cm kawałki (bez obaw jeszcze urosną) i kładę na wyłożoną papierem blachę z zachowaniem dość sporych odstępów miedzy jedną a drugą drożdżówką.
  5. Odstawiam jeszcze na około 10 minut, a potem wierzch każdej drożdżówki smaruję białkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
  6. Smacznego!