Drożdżówki z dżemem wiśniowym

jemsession drozdzowki dzem

Drożdżówki z dżemem to dla mnie idealne śniadanie. Do tego jeszcze gorąca herbata lub kakao i wiadomo, że wszystko będzie ok nawet jeśli to poniedziałek czy piątek 13-tego.

Do moich drożdżówek użyłam dżemu wiśniowego ale z innym dżemem czy masą czekoladową też będą smakowały wyśmienicie.

Drożdżówki z dżemem wiśniowym
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
15 drożdzówek 2,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
15 drożdzówek 2,5 godziny
Drożdżówki z dżemem wiśniowym
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
15 drożdzówek 2,5 godziny
Porcje Czas przygotowania
15 drożdzówek 2,5 godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wpierw przygotowuję zaczyn. Podgrzewam mleko, do mleka dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże. Mieszam wszystkie składniki i zostawiam w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły działać.
  2. Na patelni rozpuszczam masło i czekam aż wystygnie. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, 2 żółtka (białka wykorzystam później), zaczyn drożdżowy i rozpuszczone masło. Wszystko mieszam razem i wyrabiam ciasto.
  3. Ciasto odkładam do miski i zostawiam w ciepłym miejscu na 1,5 godziny żeby wyrosło.
  4. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiam i rozwałkowuję je na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy. Placek smaruję dżemem (nie zbyt grubo gdyż podczas pieczenia dżem może wypływać) i zawijam w roladę. Kroję na około 2 cm kawałki (bez obaw jeszcze urosną) i kładę na wyłożoną papierem blachę z zachowaniem dość sporych odstępów miedzy jedną a drugą drożdżówką.
  5. Odstawiam jeszcze na około 10 minut, a potem wierzch każdej drożdżówki smaruję białkiem zmieszanym z mlekiem. Wstawiam na około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
  6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *