Drożdżowe ciasto z winogronem

jemsession, winogrono,cukier,mąka,ciasto,toskania

Zostaliśmy ostatnio obdarowani sporą ilością winogrona – domowego, z ekologicznego ogródka. Ilość zbyt duża żeby przejść, zbyt mała niestety żeby pokusić się o zrobienie wina. I pojawił się pomysł na wykorzystanie winogrona do ciasta. Przekopując Google znalazłam fajny przepis na tradycyjne toskańskie ciasto winogronowe. Najciekawsze w nim jest to, że do jego przygotowania potrzebna naprawdę niewielu składników – w cieście nie ma ani grama masła, mleka czy jajek ale mimo to jest pyszne. Idealne i na słodkie śniadanie i na deser

Drożdżowe ciasto z winogronem
Wydruk przepisu
Drożdżowe ciasto z winogronem
Wydruk przepisu
Składniki
Składniki na ciasto
Nadzienie
Sposób przygotowania
  1. Wpierw robię rozczyn z drożdzy - w misce rozkruszam drożdze, dodaję łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 1/2 szklanki letniej wody i mieszam wszystkie składniki. Odkładam na 10 minut, żeby drożdże zaczęły działać
  2. Do misy od miksera wrzucam mąkę, cukier, sól i następnie dodaję rozczyn. Mieszam wszystkie składniki i wyrabiam ciasto tak żeby było jednolite i odchodziło od ręki. Ciasto lekko podsypuję mąką, przykrywam ściereczką i zostawiam na około 1 godzinę, aby wyrosło.
  3. Formę do pieczenia smaruję masłem i następnie wykładam papierem do pieczenia.
  4. Ciasto dzielę na dwie części. Każdą część rozwałkowuję tak by była mniej więcej rozmiarów formy do pieczenia.
  5. Wykładam jedną część na formę i układam na niej około połowę porcji winogron i także połową cukru trzcinowego.
  6. Następnie przykrywam drugim kawałkiem ciasta i dokładnie sklejam brzegi. Wykładam na wierzch resztę owoców - staram się je lekko wgnieść w ciasto. Posypuję cukrem i zostawiam na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  7. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
  8. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *