Ciasto śliwkowo – orzechowe

sliwki orzechy laskowe ciasto I przyszła jesień… a z nią oprócz chłodu i szarugi, jesienne pyszności – śliwki, dynie, orzechy.. Gdy ostatnio odwiedziłam moich teściów i zobaczyłam podłogę w ich piwnicy wysypaną zebranymi orzechami laskowymi pomyślałam, że byłby to istny raj dla każdej wiewiórki, która szuka schronienia na zimę.. Sama także zakosiłam niemałą porcję tych smakołyków i dlatego dzisiaj przyszedł czas na ciasto orzechowo- śliwkowe.

Ciasto śliwkowo - orzechowe
Wydruk przepisu
Ciasto śliwkowo - orzechowe
Wydruk przepisu
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiewam i dodaję proszęk do pieczenia. Masło ścieram na tarce i dodaję do mąki. Następnie dodaję jajko i pół szklanki zmielonych orzechów.
  2. Zagniatam ciasto i wstawiam do zamrażalnika na 30 minut.
  3. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję mąką. Rozwałkowuję ciasto i układam na nim ciasno śliwki (wcześniej je myję, kroję i usuwam pestki).
  4. Śmietankę miksuję z cukrem trzcinowym i resztą zmielonych orzechów i wylewam masę na śliwki.
  5. Piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *