Cantuccini – ciasteczka z migdałami
Sposób przygotowania
  1. Jeśli nie macie posiekanych migdałów, łatwo zrobić to samemu – wkładam migdały do plastikowego woreczka i miażdżę je tłuczkiem.
  2. Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję posiekane migdały, jajka, skórkę otartą z cytryn, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i całe migdały i zagniatam ciasto na jednolitą masę.
  3. Z ciasta formuję dwa wałki – każdy mniej więcej o średnicy 3 cm. Wkładam wałki na blachę wysmarowaną wcześniej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 25 minut.
  4. Po tym czasie wyciągam blachę i ostrym nożem kroję każdy wałek na plastry o grubości 1,5 cm. Układam je spowrotem na blaszce i piekę 10 minut w 160 stopniach. Następnie wyciągam, przekładam ciastka na drugą stronę i piekę kolejne 10 minut.
  5. Smacznego!